Медии и отразяване. Как, къде, защо?

  • RED
  • PR Blog
  • Медии и отразяване. Как, къде, защо?

Няма компания, която да не иска да предизвика позитивен медиен интерес и да разшири интереса към бизнеса си. Което означава, че работата на комуникационните агенции е не просто да осигурим медийно покритие, а и да предложим покритие, съобразено с бранда, пазара, аудиторията на марката. И освен самото медийно отразяване, работата на съвременния комуникационен професионалист е да мисли отвъд конкретната публикация и да изпълнява цялостна стратегия, която обмисля как тези публикации могат да бъдат използвани в подкрепа на бизнес целите.

 

Първо, клиентите трябва да се подготвят за увеличеното внимание от страна на клиентите, след като постигнат медийно покритие . Независимо дали става въпрос за осигуряване на продуктова наличност, атрактивен формуляр за запитвания или достатъчен ресурс за комуникация с нови клиенти.

 

  1. Фокусирайте се върху човешката история зад създаването на продукт, услуга, бранд

Искате да привлечете незабавен интерес? Наблегнете на човешката история. Покажете емоции, чувства, преживявания. Всеки бранд е създаден с лично преживяване. Зад всеки създаден продукт се крие лично вдъхновение, муза, сантимент, някой е вложил част от сърцето си. Можете да представите на клиентите си подробна информация за функционалности и предимства на даден продукт или услуга, но ако успеете да накарате хората да се почувстват емоционално свързани с историята на вашата компания или вдъхновението ви, за да създадете продукт или услуга, със сигурност ще докоснете много повече човека отсреща. Защото в крайна сметка бизнес се прави от хора за хора…. Колието не е просто украшение. То разкрива повече за характера, манталитета, вкуса, отношението към живота, ценностите и нравите на човека, който го е създал. И на човека, който ще го избере за украшение на собственото си тяло.

  1. Как се представя конкуренцията

Има тънка линия между желания и реалност. Може винаги да сте мечтали да видите компанията си в телевизионна реклама, но по-важното е наистина ли имате нужда от нея. И какво ще донесе на бизнеса ви всъщност? На теория всяка медийна изява би могла да ви донесе дивидент, но на практика трябва да си отговорите на въпроса дали постигате желаното покритие, разширявате ли аудиторията си, какво целите да постигнете всъщност? Помислете и за специализирани блогове, списания… Настоящият медиен пейзаж предлага много начини да постигнете много добри резултати без задължително да използвате услугите на големите медии.

Да си отговорите и на въпроса: кои медии използват конкурентите ви, за да се утвърдят във вашия бранш.

 

  1. Преразгледайте списъка с медиите и форматите, които използвате в контекста на бизнеса ви

Истината е, че голямото медийно покритие не означава автоматично, че ще разпродадете цялата останала стока от минала колекция, например. Вече не. Помогнете на вашите клиенти да открият себе си във вашия продукт, услуга, бизнес. За целта е важно да дефинирате идеалният клиент за нас. Какви истории иска да чуе от вас клиентът, за да стане лоялен към марката? Тогава ще си дадете ясна сметка, че  списъкът с медии се е променил, акцентът върху медиите също ще се измести и можете да откриете, че публикация в регионална медия може да има много по-голямо въздействие от национален ефир. 

Медийна стратегия отдавна не означава поява в национални телевизии или в няколко големи електронни издания. Има много по-лесно достъпни канали за комуникация, които могат по много по-ефективен начин да покажат историята на марката, вдъхновението на основателя й, продуктите или просто създаване на положителна връзка. Помислете за подкаст, уебинар, организирайте дискусия, презентация, бизнес закуска с въпроси и отговори през Zoom, Google, Teams или качете видео, демонстриращо идея, продукт, функционалност, умения на човек в IGTV, YouTube

Абонирайте се за PR Блогът!

Тагове

Член сме на

КАРИЕРИ

Винаги ще проявим интерес към умни, амбициозни и талантливи хора. Изпратете ни Вашето CV и ни разкажете какви са вашите супер умения, които ще ни накарат да ви вземем веднага!