Сладко, чак нагарча!

Няма лоша реклама?

Сигурни ли сте? Кристиано Роналдо опроверга това клише, старо колкото света, с един прост жест.

Фактите:

По време на пресконференция преди мача между Португалия и Унгария, Роналдо премахна две бутилки с най-популярната безалкохолната напитка, поставени на масата пред него и каза: “Пийте вода”.

Кристиано не се поколеба да направи тази демонстрация, въпреки че брандът е сред основните спонсори на Евро 2021-ва и побърза да покаже, че не иска да има нищо общо с напитката.

Резултатът – акциите на “Кока-Кола” паднаха от 56 долара всяка на 55,2 долара или общо 4 млд. долара.

От Кока-Кола запазиха самообладание и заявиха, че “всеки има право да е с вкусови предпочитания за напитки” и всеки има различни вкусове и нужди”. Добавиха, че на играчите им е била предложена също вода, както и “Кока-Кола” без захар на пресконференциите.

Отзвукът не закъсня – мнозина обвиниха един от най-популярните футболисти в лицемерие. Причината – в миналото Кристиано е участвал в реклами и на „Кока кола“, и на „Пепси“.

Без значение дали подкрепяме демонстрацията на португалеца или не, никой не може да отрече, че Роналдо нагледно демонстрира прекрасен пример за личен ПР.

На гърба на световен бранд“, ще кажете вие и ще сте прави. Но – с един жест Кристиано постигна това, което мнозина не успяват с години. Идолът на милиони подрастващи по целия свят отправи послание: “Пийте вода и ще бъдете здрави!” В свят на криворазбрана толерантност и лицемерие, в който през последните години се налага абсурдното клише „бъди себе си“, дори и когато това вреди на здравето ти, подрастващите имат нужда от добър личен пример. И не, няма нужда да бъдеш „себе си“, ако това означава затлъстяване, влошено здраве и болести.  Няма как да се чувстваш „добре в кожата си“, ако не си здрав. И макар някои от най-известните списания да се надпреварват да слагат на корица хора с наднормено тегло, да ни налагат това за „новото нормално“, то не е такова.

Всеки, който изкрещи, че това е нездравословно, вредно и рисковано за здравето, бива заклеймен като груб, нетолерантен и невъзпитан, човек без капка чувство за такт и деликтност. Е, Роналдо не се поколеба да го направи. Един дребен жест, но каза много: Захарта не е полезна. Няма да ви направи модерни и красиви, по-вероятно да ви докара диабет или сърдечно заболяване.

Кристиано може да си позволи това днес. Преди години, освен рекламно лице на газирани напитки, е хапвал с наслада пържено пиле на друга популярна марка, отново в реклама. С други думи – всички знаем, че персоналният PR е от решаващо значение за личния и професионален успех, но е от решаващо значение дали името ти отдавна се е превърнало в бранд или тепърпва ти предстои да изграждаш имидж и репутация.

Ето и 5 практически съвета как да се погрижите за личния си PR, тъй като е по-вероятно името Ви все още да не е световен бранд:

 • Определете какво ви откроява от тълпата

Кое е качеството, което Ви откроява от конкурентите Ви? Личната Ви харизма, специфичен опит или познание, умението Ви отлично да общувате в социалните мрежи, многото Ви контакти… Каквото и да е това, което ви прави различни, трябва да бъде във фокуса на вашата лична PR стратегия. След като определите точно какво ви отличава от останалите, прецизирайте го. Научете всичко, което можете за тази конкретна област – и я продайте!

 • Задайте си цел

Отделете време да помислите какво бихте искали да постигнете в професионален план. Каквито и да са целите ви, запишете ги. Сега, когато са видими, е време да ги превърнете в реалност. Чудесен начин да направите това е като ги направите УМНИ: специфични, измерими, постижими, реалистични и ограничени във времето.

 • Уверете се, че целите ви са умни, като си отговорите на въпросите:
 1. Конкретно: Какво точно искам да постигна и защо тази цел е важна за мен?
 2. Измеримо: Как да разбера, че съм постигнал целта си?
 3. Постижимо: С какви предизвикателства мога да се изправя?
 4. Реалистично: Ще си струва ли това?
 5. Отнесено във времето: Колко време си давам, за да го направя?

Не забравяйте, че трябва да изпълнявате всичките си цели по начин, който не само ще подобри Вашия личен имидж, но и ще има добавена стойност за Вашите настоящи и бъдещи клиенти.

 • Определете вашата целева аудитория

За да бъде успешна всяка комуникационна стратегия, тя трябва да е насочена към правилните хора. Трябва да помислите кой ще се интересува от Вашето мнение, съвети, опит, позиция. След това ще трябва да помислите как Вашите послания да стигнат до тези хора. Използват ли социалните медии? Ако да, кои са предпочитаните им платформи?

След това помислете как най-ефективно да се свържете с тях. Един от начините да направите това е като посочите кога прекарват най-много време онлайн. Направете това, като изследвате дните и часовете, в които те са най-активни.

Сега, когато знаете кога и къде вашата аудитория активно се ангажира, е време да предадете посланията си. Ще разберете, че вашето съобщение се разпространява до правилните хора, ако има реакции –  харесват, коментират или дори споделят вашето съдържание.

 • Бъдете честни

Това винаги личи. Няма как да заблудиш много хора за дълго време. Няма нужда да пишете и споделяте нещо, в което Вие самите не вярвате. Кратки, ясни, смислени и честни послания, винаги са за предпочитане. Теми, които Ви вълнуват и по които имате какво да кажете. Не пишете нещо, от което не разбирате, само защото е модерно или мислите, че така ще се харесате някому. Не забравяйте, че изграждате дългосрочно доверие.

 • Преоценете стратегията си

Ако придържането към стратегията ви става все по-трудно, отделете време да я прегледате и да направите корекции, които ще ви позволят да отчетете променящия се характер на PR.

Вместо финал – Роналдо вече може да си позволи много жестове и демонастрации. Мнозина ще му ръкопляскат, не малка част от хората ще го критикуват. Безразличните обаче са малко. Неговото име вече е бранд. А за това трябват време, опит, талант, работа, налагане на репутация и доверие…

Абонирайте се за PR Блогът!

Тагове

Член сме на

КАРИЕРИ

Винаги ще проявим интерес към умни, амбициозни и талантливи хора. Изпратете ни Вашето CV и ни разкажете какви са вашите супер умения, които ще ни накарат да ви вземем веднага!